Wonen in je vakantiehuis: mag dat eigenlijk wel? En wat zijn de consequenties?


Jasperien van Weerdt 05 Jan 2019

Foto: Louis Hansel/Unsplash.com


Het is de droom van veel mensen om permanent intrek te nemen in hun vakantiehuis. Maar mag dat eigenlijk wel? En wat zijn de fiscale consequenties als je voor deze woning een lening afsluit?

Een vrijstaand vakantiehuis in de bossen of aan het strand… Voor veel bezitters van recreatiewoningen is het een droom om daar niet alleen te verblijven in de weekenden en vakanties, maar permanent.

Of dat ook mag, is echter maar zeer de vraag. Ook in fiscaal opzicht heeft het de nodige voeten in aarde. Dit zijn de hobbels waar je tegenaan kunt lopen.


1. Mag ik er permanent wonen?

Permanent wonen in een vakantiehuis is vaak niet toegestaan. Vakantiehuisjes zijn bedoeld om te recreëren en niet om te wonen. Als bijvoorbeeld veel huiseigenaren hun intrek nemen in een vakantiepark, verandert het karakter van dat park. Bovendien staan veel vakantiehuisjes in kwetsbare natuurgebieden en kan de rust daar worden verstoord als de woningen permanent worden bewoond.

Verder zijn veel recreatiewoningen eigenlijk niet geschikt voor permanente bewoning. Zij zijn bijvoorbeeld soms minder goed geïsoleerd, omdat de bouwtechnische eisen wat lichter zijn.

Of je mag wonen in je vakantiehuis, hangt af van het bestemmingsplan van de gemeente. Heeft het huis een woonbestemming, dan is het geen probleem. Maar geldt er een recreatiebestemming, dan is permanente bewoning verboden. Er zijn wel gemeenten die in dat geval een oogje dichtknijpen, omdat ze een gedoogbeleid voeren.

Wil je weten waar je aan toe bent, informeer dan bij de gemeente. Je kunt alle bestemmingsplannen ook vinden op deze website.


bron: Business Insider

0 keer bekeken

privacyverklaring 

Mauritslaan 49
6129 EL Urmond

Kantoor 7.0.21

info@finizi.nl

06-15968592

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon