Lage hypotheekrente, is lang vastzetten verstandig?

Hoe slim is het om nu de hypotheekrente erg lang vast te zetten?

ANP XTRA

AMSTERDAM - De rente op hypotheken met een looptijd van 20 en 30 jaar vast is de afgelopen week bij veel aanbieders een beetje gedaald. Het verschil tussen 20 en 30 jaar vast is vrij klein: hoe slim is het om de hypotheekrente voor een maximale periode vast te zetten?

De Van Bruggen concludeert dat bij de tien goedkoopste geldverstrekkers het renteverschil tussen 20 en 30 jaar vast slechts 0,2% is. Ter vergelijking: het renteverschil tussen 10 en 20 jaar vast is ruim 0,6%.


Populair

Het lang vastzetten van de hypotheekrente is populair. De meeste huizenkopers kiezen er op dit moment voor om hun rente 20 jaar vast te zetten. Lange tijd kozen de meeste kopers voor 10 jaar vast.


De Van Bruggen voorziet voor de komende maanden nog wel een kleine rentedaling, omdat de rente op de kapitaalmarkt met enkele tienden is gedaald. Vanaf de zomer, wanneer de ECB waarschijnlijk de rentetarieven verhoogt, zullen de hypotheekrentes waarschijnlijk stijgen.


Lang vastzetten

Dat de rentes nu historisch laag zijn, doet veel huizenkopers kiezen voor een lange rentevaste periode. Veel experts wijzen erop dat mensen hun hypotheek zelden 30 jaar lang houden: door tussentijds te verhuizen, kan worden overgestapt naar een andere geldverstrekker.


Maar de afgelopen jaren deden mensen dat vooral vanwege de dalende hypotheekrente. Als de rente in de toekomst weer gaat stijgen, zullen veel meer verhuizers ervoor kiezen hun oude, gunstige hypotheek mee te verhuizen. Bij de meeste geldverstrekkers kan dat ook. Een hypotheek kiezen met een lange looptijd is dan best verstandig.

Aflossen

Een andere optie is om wel te kiezen voor een hypotheek met een kortere looptijd en daardoor een lagere rente, en het geld dat je bespaart extra af te lossen. Mocht de rente na verloop van de hypotheekperiode erg zijn opgelopen, dan heb je daar minder last van, tipt de Consumentenbond.


Bron:De Telegraaf

0 keer bekeken

privacyverklaring 

Mauritslaan 49
6129 EL Urmond

Kantoor 7.0.21

info@finizi.nl

06-15968592

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon