Hypotheekbond: geldverstrekker moet wijzen op risicoklasse

Geldverstrekkers moeten actief communiceren welke risicoklasse van toepassing is wanneer sprake is van een risico-opslag op de hypotheekrente. Dat stelt Jeroen Oversteegen van de Nationale Hypotheekbond in een uitzending van het consumentenprogramma Radar. Ook vindt de bond dat banken klanten er actiever op moeten wijzen dat vaak voor niks een risico-opslag wordt betaald.

In de uitzending kreeg Nationale-Nederlanden het zwaar te verduren. De verzekeraar kan namelijk haar eerdere toezegging om automatische verlaging van de risico-opslag door te voeren niet nakomen. NN gaf eind vorig jaar al toe dat haar systemen daar nog niet klaar voor zijn maar dat de rentedaling die klanten daardoor mislopen achteraf wordt berekend.

Onderzoek

Hypotheekverstrekkers hanteren vaak een risico-opslag wanneer de geldlening hoger is dan de waarde van het huis. Volgens onderzoek van de Hypotheekbond wordt in Nederland op jaarbasis € 750.000.000 te veel betaald aan risico-opslag. Daarbij wordt uitgegaan van een gemiddelde hypotheek van € 255.000 en een risico-opslag van 0,3 procent. Consumenten betalen daarmee per jaar € 750 tot 800 te veel aan rente.

Nationale-Nederlanden kondigde vorig jaar mei aan dat de risico-opslag op de hypotheekrente vanaf eind 2018 automatisch zou worden verlaagd. NN-klanten die hun hypotheek gedeeltelijk hebben afgelost en/of van wie de waarde van het huis hoger is dan de hypotheekschuld zouden hierdoor lagere maandlasten krijgen. Vorige week werd duidelijk dat NN de invoering van de automatische verlaging niet op tijd voor elkaar heeft gekregen als gevolg van de fusie met Delta Lloyd.

Nieuwe hypotheekoffertes

Bij nieuwe hypotheekoffertes geeft NN voortaan welke risicoklasse van toepassing is en hoe de risico-opslag in elkaar zit. Ook stopt de risico-opslag automatisch wanneer wordt afgelost. Bij steeds meer banken is dit het geval.

Consument moet in actie komen

Consumenten moeten volgens Oversteegen echter nog te vaak zelf in actie komen wanneer de waarde van een woning is gestegen en er – wanneer de waarde van de woning hoger is dan de hypotheekschuld – geen grond meer is voor het betalen van een risico-opslag. Van de circa 40 tot 45 hypotheekverstrekkers vragen er 17 actief naar de waarde van de woning. “Veel doen dat nog niet.”

Vastgoedjournaal Eerste publicatie door Annet van den Berg op 15 jan 2019Laatste update: 15 jan 2019

0 keer bekeken

privacyverklaring 

Mauritslaan 49
6129 EL Urmond

Kantoor 7.0.21

info@finizi.nl

06-15968592

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon