ABN AMRO STELT VERWACHTINGEN WONINGPRIJZEN EN AANTAL VERKOPEN NAAR BENEDEN BIJ


13 januari 2019 Geschreven door redactie VastgoedDossier: Woningmarkt en economie

De huizenprijzen stijgen tot 2021 weliswaar door, maar niet meer zo hard als eerder gedacht, menen de economen van ABN Amro. Zij gaan ervan uit dat de huizenprijzen dit jaar met 6 procent stijgen en in 2020 met nog eens 4 procent.

Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: "Tot voor kort gingen we ervan uit dat de woningprijzen in 2019 met 7 procent zouden stijgen. We verlagen deze prognose nu naar 6 procent, omdat het vertrouwen in de woningmarkt is afgenomen. Dit komt onder meer door toenemende onzekerheid over de groei van de economie." In november 2018 kwam de Rabobank met een soortgelijk bericht: ook deze bank stelde de verwachte prijsstijging bij van 7 naar 6 procent.


Steeds minder huizen verkocht

Een voorbode voor een afzwakkende prijsstijging is de daling van het aantal woningverkopen, die al in 2018 zichtbaar was, laat ABN Amro weten in de eerste Woningmarktmonitor van 2019. ‘Er werden minder huizen verkocht, omdat de betaalbaarheid onder druk kwam te staan en het sentiment om te kopen afzwakte. Ook zijn de meeste mensen die tijdens de crisis het kopen van een huis uitstelden, inmiddels alsnog verhuisd. Bovendien is er momenteel een gebrek aan te koop staande woningen. Dit komt onder andere door de doorstromers, die eerst een nieuw huis aanschaffen voordat ze hun huidige woning te koop zetten.’

Het aantal woningverkopen blijft dit en komend jaar verder afnemen, denkt de bank. Voor 2019 is een afname van 5 procent geraamd, waarna in 2020 opnieuw een daling van 5 procent wordt voorspeld.

Nieuwbouw blijft (te) beperkt

Net als bij bestaande woningen is het aanbod nieuwbouwwoningen beperkt. Een gebrek aan bouwcapaciteit, te weinig bouwplannen, beperkende financieringsmogelijkheden voor bouwprojecten en tegenvallers bij de realisatie van woningen maken dat de nieuwbouw achterblijft. Het Economisch Bureau verwacht dat hierin niet snel verandering komt. Ook stijgen de prijzen van nieuwbouwwoningen, zelfs harder dan bij bestaande woningen. Dit komt deels doordat er tegenwoordig meer in het hogere prijssegment wordt gebouwd

Bron: ABN Amro

0 keer bekeken

privacyverklaring 

Mauritslaan 49
6129 EL Urmond

Kantoor 7.0.21

info@finizi.nl

06-15968592

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon